Blog - YogAcademy

Blog

Mastering Teaching Become a Yoga Expert Κύριο

Αγαπημένοι μου συνάδελφοι!

Έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές σας στη yoga, κι είσαστε επίσημα πια στο μονοπάτι της διδασκαλίας, άλλοι στην αρχή ακόμα, διστακτικά βαδίζοντας, άλλοι έχοντας ήδη χαράξει το δικό σας αποτύπωμα, ενώ κάποιοι έχετε ήδη μπει στα βαθιά μέσα από το δικό σας επαγγελματικό χώρο!

Όλοι με μία κοινή αγάπη, τη ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ! Γνωρίζετε πια καλά από πρώτο χέρι ότι όσο περισσότερο προχωράς και όση γνώση κατακτάς τόσο πιο πολύ αυξάνει η δίψα σου. Σαν μία ζεστή μέρα καλοκαιριού που παίρνεις στα χέρια σου ένα δροσερό ποτήρι νερού, πίνεις μία γουλιά, αγαλλιάζει η ψυχή σου και αμέσως μετά, η δίψα μεγαλώνει και μια γουλιά δεν είναι αρκετή, θέλεις όλο το ποτήρι! Έτσι ακριβώς είναι η γνώση, μόλις ξεκινήσεις δεν μπορείς να σταματήσεις!

Περισσότερα...

Είναι η Yoga ασφαλής για όλους; Κύριο

Αν πιστεύετε ότι αυτή είναι μια παράδοξη ερώτηση από έναν άνθρωπο που διδάσκει yoga, θα σας απαντήσω κατηγορηματικά κάθε άλλο! Είναι η ερώτηση που κάθε δάσκαλος yoga θα πρέπει να κάνει συνεχώς, προκειμένου να διδάσκει με ασφάλεια όλους τους ασκούμενους!

Συχνά καλούμαι να πείσω μαθητές που πιστεύουν ότι η yoga δεν είναι κατάλληλη για αυτούς, γιατί δεν είναι αρκετά ευλύγιστοι, αρκετά λεπτοί, αρκετά  νέοι, αρκετά γυμνασμένοι για να συμμετέχουν, ότι έχουν άδικο!

Και την ίδια στιγμή καλούμαι να διαψεύσω μαθητές που πιστεύουν ότι όλες οι θέσεις (asana) της yoga είναι κατάλληλες για αυτούς, απλώς είναι θέμα χρόνου να τις κατακτήσουν. Λοιπόν η αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ είναι όλες οι θέσεις της yoga για όλους καθώς ΔΕΝ είναι όλα τα σώματα ίδια, και ΔΕΝ γεννηθήκαμε όλοι με τις ίδιες προδιαγραφές!

Η  yoga είναι ένα σύστημα, μια φιλοσοφική προσέγγιση, μια τέχνη του σώματος που χωρίς την (απ)εμπλοκή του μυαλού μετατρέπεται σε απλή άσκηση. Ο ακριβής ορισμός/στόχος της είναι «η παύση των αναταράξεων του νου» , όχι να δεθεί κανείς κόμπος, η να εκτελεί θέσεις που αρμόζουν σε αθλητές ενόργανης και ακροβάτες!

Το παράδοξο είναι ότι αυτό που φαίνεται άπιαστο, και αποτρέπει πολύ κόσμο από την αίθουσα είναι ακριβώς εκείνο που τον φέρνει στην αίθουσα! Οι πολυφωτογραφημένες απαιτητικές πόζες είναι εκείνες που αποτελούν κρυφό όνειρο κάθε μαθητή, και δεν υπάρχει κανείς μας που δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με την «εύλογη» ερώτηση του μαθητή του: » εγώ πότε θα στηριχτώ στο κεφάλι μου»!

Και θα μου πει κανείς , είναι κακό οι μαθητές να επιδιώκουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, να διώξουν τους φόβους τους, να δοκιμαστούν και τελικά να πετύχουν?! Καθόλου θα σας πω! Δεν είναι καθόλου κακό η κάθε πρακτική να μας οδηγεί ένα βήμα πιο πέρα κάθε μέρα, να μας δείχνει τι είμαστε ικανοί να κάνουμε και να μας προκαλεί να φτάσουμε ακόμα πιο πέρα!

Αλλά! Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά που είναι στα χέρια του δασκάλου να το διαχειριστεί. Η yoga αποτελεί μια πρακτική που ασκείται από το σώμα, με την καθοριστική ενεργητική παρουσία της αναπνοής, και την συνειδητή αποσιώπηση του νου.

It s not about the pose, is about the process σε απλά Ελληνικά δεν ειναι η Ιθάκη είναι το ταξίδι! Στη yoga η «πόζα/asana» είναι το μέσον να πας παρακάτω, όπου παρακάτω σημάνει πιο μέσα, πιο κοντά στον εαυτό σου, στην αυθεντική σου υπόσταση.

Και αυτό ειναι ευθύνη του δασκάλου να το διδάξει στο μαθητή μέσα από τη δίκη του παρουσία και συμπεριφορά στο στρώμα.

Ο δάσκαλος της yoga δεν είναι performer δεν είναι instructor που απλά δίνει οδηγίες, είναι καθοδηγητής που διδάσκει δια του παραδείγματος πρώτα και κύρια. Αν λοιπόν το μάθημά του είναι μια επίδειξη της προσωπικής του δεινότητας, και όχι μια πρακτική του σώματος εδώ και τώρα, είναι λογικό να εκπαιδεύσει μαθητές που θα θέλουν να τον μιμηθούν, και θα κρίνουν την επιτυχία της πρακτικής τους με κριτήριο την επίτευξη της θέσης. Και αργά ή γρήγορα ο δάσκαλος θα έρθει αντιμέτωπος με το ερώτημα: είναι όλοι οι μαθητές σε θέση να εκτελέσουν όλες τις θέσεις, και όλες οι θέσεις είναι εφικτές από όλους, αρκεί να είναι συνεπείς στην πρακτική τους;

Λοιπόν η ανατομία δίνει την ξεκάθαρη και κατηγορηματική απάντηση: ΟΧΙ βροντερό και υπογραμμισμένο! Όχι δεν ειναι όλες οι θέσεις προσβάσιμες λόγω ανατομικων, γενετικά καθορισμένων προδιαγραφών. Φυσικά ΟΛΟΙ οι μαθητές θα βελτιώσουν και θα προσεγγίσουν την πλειοψηφία των θέσεων με επιμονή και υπομονή αλλά υπάρχουν περιορισμοί που δεν επιδέχονται μεγάλης βελτίωσης και αυτοί αφορούν κυρία το σκελετικό μας σύστημα το οποίο δεν μπορεί να το αλλάξει καμία προπόνηση! Το μυικό μας σύστημα επιδέχεται σημαντικών βελτιώσεων καθώς αποτελείται από ελαστικό ιστό, ο οποίος -στα όρια και πάλι της γενετικής του κατασκευής- μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά! Τα μη συσταλτά όμως στοιχεία σύνδεσμοι, αρθρώσεις, οστά αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή καθώς αποτελούν δομικά στοιχεία του σκελετού και απαιτούν σταθερότητα όπως οι κολώνες μια οικοδομής που στηρίζουν το κτίριο.  Ο δάσκαλος οφείλει να ανιχνεύσει ποιοι περιορισμοί είναι δομικοί, και ποιοι οφείλονται σε απραξία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη γέφυρα η τροχό wheel pose μια απαιτητική θέση από την κατηγορία των back bends που ανοίγει υπέροχα το πάνω μέρος του σώματος ενεργοποιώντας το 4ο chakra της καρδιάς , και αποτελεί πειρασμό για αρκετούς μαθητές. Ο μαθητής που έχει δύσκαμπτους ώμους γιατί οι μύες της ωμικής ζώνης είναι ελλιπώς, η άνισα γυμνασμένοι με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν δυσκαμψία η ανισομέρεια στην κατανομή της δύναμης, μπορεί να ξεπεράσει πλήρως τη δυσκολία του με σωστή πρακτική και να εκτελέσει τελικά τη θέση με ασφάλεια χωρίς να επιβαρύνει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής του στήλης. Αν όμως η δυσκαμψία οφείλεται στην κατασκευή της άρθρωσης του ώμου, τότε μάλλον θα πρέπει να καταφύγει σε μια άλλη θέση (camel pose , dhanurasana / καμήλα, τόξο) καθώς η συνεχιζόμενη επιδίωξη της γέφυρας θα καταλήξει σε τραυματισμό στον ώμο. Τα περισσότερα ατυχήματα και τραυματισμοί καταπόνησης στη yoga προκαλούνται από την τυχοδιωκτική επιδίωξη μιας θέσης που το σώμα ξεκάθαρα μας δείχνει ότι θα προτιμούσε να την αποφύγει!

Συχνά η επιμονή σε μια επισφαλή θέση οφείλεται στα δελεαστικά κολλάζ φωτογραφιών που απεικονίζουν μια νέα γυναίκα  (συνήθως) που το 2015 μας θυμίζει εμάς σήμερα, το 2016 έχει σαφή αλλαγή, και το 2017 είναι σαν να έχει βγει από το ταπί της ενόργανης! Αφού μπορεί αυτή μπορώ κι εγώ! Θα δουλέψω κι εγώ ένα χρόνο και θα το πετύχω.

Θεαματική πρόοδος μπορεί να σημειωθεί μέσα σε ένα χρόνο; Ναι; Σε όλους; Όχι !Αν ένα κορίτσι 25-30 χρόνων έχει αθλητική υποδομή αλλά δεν το γνώριζε καθώς δεν ασχολήθηκε ποτέ να το καλλιεργήσει, μόλις λάβει το κατάλληλο προπονητικό ερέθισμα, θα δει το σώμα της να αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς! Προϋπήρχε όμως το ταλέντο που απλά περίμενε τη σπίθα να το πυροδοτήσει! Χωρίς αυτό πιστέψτε με κανένα ποστ πριν και μετά δεν θα γινόταν, γιατί η πρόοδος θα ήταν τόσο λογική που δεν θα εντυπωσίαζε κανέναν!

Αλλά πραγματικά τι ορίζεται σαν πρόοδος στην άσκηση της yoga; Το ποσά λεπτά μένει κανεις σε sirsasana (στήριξη στο κεφάλι) το αν πιάνει το πόδι και το φέρνει στο κεφάλι στη natarajasana (χορευτή) ή το πόσο κοντά έχει έρθει κανείς στην αυθεντική του φύση, πόσο έχει αποδεχτεί τον εαυτό του όπως ειναι, πόσο έχει βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του βελτιώνοντας την απόκριση στο stress, πόσο τελικά έχει γαληνέψει την ψυχή και το νου του;

Ο δάσκαλος της yoga προσφέρει τα μέγιστα όταν συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής του μαθητή του, και όχι όταν τον κάνει αθλητή! Αυτό είναι δουλειά του προπονητή, και το μάθανε και οι «instead yogis» και ζητούν τα φώτα προπονητών της ενόργανης για να βελτιωθούν! Που φυσικά δεν είναι καθόλου κακό αν γίνει με ασφάλεια, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να μπει στον κόπο να βαφτίσει yoga την ενασχόλησή του με την ενόργανη!

Η απόλαυση μιας αυθεντικής πρακτικής yoga,  σε εκείνα τα τελευταία λεπτά που ….τελειώνουν τα βάσανα με τη savasana, μπορεί κάλλιστα να έρθει, μέσα από μια βαθιά απελευθερωτική συνάντηση με τον εαυτό  μας σε μια -καθόλου εντυπωσιακή- συνέδρια yoga!

Πιστέψτε με όταν τη βιώσετε έστω και μια φορά θα αφήσετε τις… κωλοτούμπες να τις παίζουν τα παιδάκια!

Είναι η Yoga ασφαλής για όλους; (2)

Έβελυν Ζώτου

Έβελυν Ζώτου
MSc Διαιτολογίας Διατροφής Certified, Health and Fitness Instructor,
Yoga Therapist E500-RYT RCYT ACSM, Founder of ZenDanceKundalini
Yoga Director of YogAcademy School, Owner of AXIONplace

http://lifeme.gr/einai-h-yoga-asfalhs-gia-olous/?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=20180122_yoga

 

 

 

Περισσότερα...

Μην αφήνεις μια μέρα να περνά χωρίς να έχεις κάνει κάτι υπέροχο, να έχεις νοιώσει κάτι υπέροχο. Κύριο

Έβελυν Ζώτου, Director of YogAcademy School. Από Lifeme - 4 Ιουλίου 2017

>>Ποιο είναι το μότο ζωής σας;
To μότο μου είναι: «Φτάσε όπου δεν μπορείς»  του Ν. Καζαντζάκη.

>> Τι συμβουλή θα μας δίνατε; 
Μην αφήνεις μια μέρα να περνά χωρίς να έχεις κάνει κάτι υπέροχο, να έχεις νοιώσει κάτι υπέροχο.
Μην κρατάς το βλέμμα σου στα προβλήματα σου. Στρέψ’ το σ εκείνους με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από σένα. Δεν είναι δύσκολο να τους βρεις στις μέρες μας. Α! Κι αυτό που λέω κάθε Κυριακή στην αίθουσα: «να τα σκορπίζετε τα σ´ αγαπώ σας»!

>>Τι είναι η Yoga;
Η Υoga είναι μια πανάρχαια τεχνική, η οποία προάγει την υγεία και την πνευματική και φυσική ευεξία, μέσα από αύξηση της επίγνωσης, της ισορροπίας, και της δύναμης  σώματος, νου, και ψυχής.
Για τη Yoga ο άνθρωπος είναι ΟΛΟΝ: Σώμα -Νους-Ψυχή ένα!
Yoga δεν είναι οι περίτεχνες πόζες. Δεν είναι οι περίεργοι «φευγάτοι» τύποι Yoga, αλλά είναι κάθε τι γίνεται,  με πλήρη επίγνωση της παρούσας στιγμής.

Κάθε θέση, που δραστηριοποιεί το σώμα, ενεργοποιεί την αναπνοή και αποσιωπά το νου, είναι θέση Yoga!
Κάθε ανάσα που ευοδώνει μια «πόζα» που ως χτες φάνταζε αδύνατη, αλλά και κάθε δευτερόλεπτο πολύτιμης γαλήνης του μυαλού είναι Yoga!

Ότι μας φέρνει πιο κοντά στο εδώ και τώρα, πιο κοντά στον πραγματικό εαυτό μας, είναι Yoga!

 

>>Τι προσφέρει η Υoga;

Ο νους αποτυπώνει το παρόν και το ντύνει με συναίσθημα. Το παρόν μεταφέρεται στο μέλλον σαν συναίσθημα. Θυμόμαστε στιγμές που νοιώσαμε έντονα Χαρά, Λύπη, Φόβο, Πόνο, Ανησυχία, Θλίψη, Ευτυχία.
Ο νους τις αξιολογεί και και τις χρωματίζει με συναίσθημα και δεν το κάνει πάντα αμερόληπτα! Ένας ανήσυχος άνθρωπος γεμάτος στρες θα ντύσει πιο εύκολα τις στιγμές του με ανησυχία. Ένας χαρούμενος άνθρωπος θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη στιγμή με αισιοδοξία.

Ένας ήρεμος άνθρωπος μπορεί να δει καθαρά και να αντιμετωπίσει τα καλά και τα κακά με την ίδια ψυχραιμία.
Η καθημερινή ενασχόληση με τη Yoga, (ανάσα, ησυχία του νου, κίνηση) όλα μαζί η οτιδήποτε από αυτά, 1,5 ώρα ή 10 λεπτά βοηθάει τον άνθρωπο να βιώνει την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι χωρίς τα βάρη του ανήσυχου νου.
Μερικοί άνθρωποι γεννήθηκαν προικισμένοι να ηρεμούν το νου τους εύκολα, να κοιμούνται αμέσως, να ανησυχούν λίγο, να ζουν όπως έρχονται τα πράγματα.
Άλλοι λιγότερο τυχεροί. Όλο και πιο πολλοί στις μέρες μας έχουν ένα μελίσσι στο κεφάλι τους που βουίζει ακόμα και την ώρα του ύπνου.

Αυτοί οι ίδιοι είναι επιρρεπείς σε αυτοάνοσα, αλλεργίες, διαταραχές του μεταβολισμού και ίσως σοβαρότερες νόσους και είναι αυτοί που έχουν περισσότερο ανάγκη τεχνικές αντιμετώπισης του στρες.
Δεδομένου ότι η κοινωνία μας είναι όλο και πιο …. καθιστική, όταν αυτές οι τεχνικές περιέχουν και φυσική δραστηριότητα έχουν διπλό όφελος.

>>Μιλήστε μας για τη σχολή σας και τα σεμινάρια

Yoga4Kids
Το Yoga4Kids είναι ένα πρόγραμμα που αναπτύξαμε στη YogAcademy το οποίο είναι και Yoga και Παιχνίδι και Γυμναστική και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και Αυτοσχεδιασμός και Χορός και… και…. και… ότι φέρουν τα παιδιά εκείνη τη μέρα στην τάξη!

Είμαστε ενθουσιασμένοι από το πως τα παιδιά το έχουν αγκαλιάσει και ήδη εκπαιδεύουμε Δασκάλους ώστε να το μεταφέρουμε σε όλο και περισσότερα παιδιά.
Σαν Σχολή σκοπεύουμε να προσφέρουμε στα πλαίσια της πρακτικής των Δασκάλων εθελοντικά μαθήματα σε οργανισμούς που το έχουν ανάγκη. Οποιοσδήποτε φορέας μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας και να του στείλουμε δάσκαλο, η να φέρει σε εμάς τα παιδιά χωρίς καμία αμοιβή!

Yoga4all
Υγεία, Ευεξία, Ρύθμιση του Μεταβολισμού, Μείωση του Στρες, Αντιμετώπιση Χρόνιων η Οξέων Προβλημάτων Υγείας είναι τα αντικείμενα ενασχόλησης μας και μέσα από την Προσωπική Σχέση επιδιώκουμε να δώσουμε το κίνητρο σε πιτσιρικάδες αλλά και μεγάλα παιδιά, σε εργαζομένους και ανέργους να νιώσουν τις μικρές αλλαγές που προσφέρει η Φυσική Δραστηριότητα στη δύσκολη καθημερινότητα μας!
Η Άσκηση για ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοάνοσες νόσους  είναι αντικείμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας. Έχουμε τη χαρά να έχουμε φιλοξενήσει μια πρωτοπόρα ομάδα ασθενών με ΣΚΠ, η δουλειά με την οποία έχει γίνει η αφορμή να ετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή ένα Πρωτοπόρο Πρόγραμμα Θεραπευτικής Yoga, το οποίο με τη συμβολή των Αποφοίτων της Σχολής θα μπορεί να προσφερθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων που το χρειάζονται.

Ευπαθείς ομάδες, παιδιά ασθενείς μπορούν να απευθύνονται σε μας και να ασκούνται στα πλαίσια προγραμμάτων που παρέχονται με μηδενική η ελάχιστη συνεισφορά.

Kundalini
Άσκηση, Ψυχοθεραπεία, Γυμναστική, Χαλάρωμα, Εκτόνωση, Διασκέδαση
Η αυθεντική ευχαρίστηση ενός πάρτυ, όλα αυτά μαζί ειναι η Kundalini!

Απελευθερώνει ενέργεια που δε φαντάζεσαι ότι έχεις, φωτίζει τα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής, καθαρίζει το υποσυνείδητο κάνοντας το συνειδητό, καμία φορά σε ζορίζει ειδικά αν δεν είσαι έτοιμος, αλλά τελικά η λύτρωση, η γλυκιά χαλαρωτική κούραση σε αποζημιώνει και σε ξαναφέρνει στην αίθουσα.

Βοηθάνε  βέβαια και οι 700 σχεδόν θερμίδες που καταναλώνεις!!
Παιδιά Ενήλικες Μεσήλικες και … Υπερήλικες έχουν βρεθεί μαζί στην τάξη έχουν χορέψει διασκεδάσει κλάψει κι έχουν φύγει με ένα τεράστιο χαμόγελο στο στόμα.
25 χρόνια εμπειρίας, μαθητείας αλλά και διδασκαλίας σε παρά πολλά είδη φυσικής δραστηριότητας έδεσαν όλα μαζί αρμονικά, ντύθηκαν με Ελληνικό Ρυθμό 9/8 Καρσιλαμά, έγιναν Ελληνικά mantra με τη φωνή του Θανάση του Μάλαμα του Αλκίνοου, και έκλεισαν σε έναν κύκλο  που μεγαλώνει κάθε Κυριακή περισσότερο.

Evelyn Zotou_YogAcademy_2

>> Ποια είναι η Έβελυν Ζώτου;
Μαθήτρια δια βίου. Μαθήτρια των δασκάλων μου, μαθήτρια των μαθητών μου που με μαθαίνουν πως να γίνομαι καλύτερη δασκάλα. Φίλη, Κολλητή Μαμά, Κόρη, Σύντροφος όλα μαζί και το καθένα χωριστά βρίσκουν τη θέση τους στο στρώμα κάθε φορά που ξεκινάμε όλοι μαζί τις ανάσες μας.
Κάθε φορά που το βλέμμα μου διασταυρώνεται με του Γιάννη που είναι 12… Κάθε φορά που οι φωνές μας ενώνονται τραγουδώντας Χαρούλη..

Η ομάδα μου της Αφύπνισης, τα παιδάκια μου από τη Yoga4Kids, oι μαθητές του Τeacher Training, όλοι όσοι με διάλεξαν κάθε μέρα στα Personal, στο TRX στο CrossFitBall στην Aerial φροντίζουν να μην περνάει ούτε μέρα που να μην ευγνωμονώ την τύχη μου για τη δουλειά που κάνω. Ευγνώμων αισθάνομαι Και τυχερή.
Γεννήθηκα με λίγους πόρους υλικούς και ψυχικούς, και στην πορεία πλούτισα από ανθρώπους που θεωρητικά τους προσφέρω εγώ, στην πράξη όμως μου προσφέρουν εκείνοι τόσο μα τόσο πολλά! Κι αν υπάρχει ένας τρόπος να πορεύεται κανείς σε τόσο δύσκολες συνθήκες (όχι τόσο από οικονομική όσο από ανθρωπιστική σκοπιά) είναι να περιστοιχίζεται από ανθρώπους, να δίνει και να παίρνει αγάπη, να αγκαλιάζει και να αγκαλιάζεται.

Να τα σκορπίζετε τα σ αγαπώ σας. 

Evelyn Zotou MSc
Human Nutrition and Exercise
Stress Control and Health promotion
Ε-RYT  RCYT YA
ACSM Health and Fitness Instructor
Pilates Certified
TRX Certified
Founder of PoweRX
Founder of ZenDanceKundalini
Director of YogAcademy School

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Εμπεδοκλέους 91,  16232
Κιν.: 6937404474   τηλ:2107620386
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook ,  Instagram Evelyn Zotou

Lifeme
Healthy is the new Sexy!
Περισσότερα...

Yoga and Health Κύριο

Yoga for a Healthy Heart - A New Research Review Charts the Benefits of Yoga on Markers of Heart Health

By: 
B Grace Bullock, PhD, E-RYT 500
 
 

According to a new, comprehensive review of yoga research, reviews, and meta-analyses published inComplementary Therapies in Clinical Practice, the field of yoga research has grown exponentially in the past 5 years, with nearly 200 studies being published annually. As we continue to gain evidence into how yogic principles and practices can be used to maintain and restore health, we will be more equipped to use these technologies in our daily lives, and incorporate them into mainstream health care.

In Part I of this article we examined current trends in yoga research, as well as who is practicing yoga, how, its effectiveness for relieving symptoms of stress and psychological illness, and its overall safety for the general public, and for pregnant women. The same study offered an overview of the research on the benefits of yoga for a breadth of physical ailments and illnesses. In this article, we explore the benefits of yoga on markers of heart health.

Yoga and Heart Health

As we reviewed in Part I, one of the greatest known benefits of yoga is its potential to relieve stress. Decades of research points to chronic stress as a key risk factor for physical and psychological illness. When it comes to the heart, stress is linked to the onset and progression of most cardiovascular conditions such as heart attack and stroke, as well as precursors of heart disease like hypertension, high cholesterol, and Type II Diabetes.

Yoga and Prehypertension

Hypertension, also known as high blood pressure, is one of the leading causes of heart attack, stroke, and premature death.  Hypertension has reached epidemic proportions in the United States, with approximately 20.1% of Americans being diagnosed with the disease in 2011-2012. Prehypertension is a condition characterized by elevated blood pressure (systolic BP 120-139 and diastolic BP 80-89). It is often the precursor to full blown hypertension, and is the target of aggressive intervention.

In a randomized controlled trial comparing yoga to lifestyle modification (healthy diet, exercise etc.), and yoga plus lifestyle modification in adults with prehypertension, participants in the yoga plus lifestyle group showed significant decreases in systolic blood pressure (BP) compared to the yoga only group, which experienced a significant decrease in diastolic BP. This suggests that yoga may contribute to lifestyle modifications aimed at reducing cardiovascular disease risk.

Yoga for Hypertension

Considerably more research has addressed the effects of yoga interventions on hypertension (high BP). A systematic review of 17, randomized controlled trials found 11 studies that linked regular yoga practice to significantly greater reductions in systolic BP compared to pharmacotherapy, breath awareness, health education, no treatment, or usual care. Conversely, in 5 trials, yoga was reported as having no effect on systolic BP compared to dietary modification, enhanced usual care, relaxation or physical exercise.

Of these studies, 8 trials showed that yoga was linked to greater reductions in diastolic BP when compared to pharmacotherapy, no treatment or usual care, however the other 8 studies reported no effects of diastolic BP relative to control conditions.  As such, the evidence of yoga as an ancillary treatment for hypertension is encouraging, but inconclusive.

Yoga and Cholesterol

High cholesterol is also considered a significant risk factor for, and corollary of heart disease.  Similar to the findings on yoga for hypertension, the scientific evidence is encouraging, but mixed.

In a systematic review and meta-analysis of 44, randomized controlled trials that included over 3,100 participants, those participating in a yoga intervention showed improved HDL, VLCI, triglycerides and insulin resistance - all markers of cholesterol - compared to usual care or no treatment. Yoga participants also showed superior declines in HDL.

Results from this meta-analysis also revealed improved systolic and diastolic BP, and lowered heart and respiratory rates, as well as decreased waist circumference in the yoga groups compared to no intervention controls. Similarly, a review of 37, RCTs showed that yoga participants had significantly better results on measures of HDL, LDL, total cholesterol, triglycerides, systolic BP and heart rate compared to non-exercise controls. While this is encouraging, authors of the study suggest interpreting results with caution due to the lack of high-quality research in some cases.

We’ve long known that yoga is mind-body “medicine”, affecting individuals holistically rather than changing discrete elements of their anatomy, physiology, or mind. Although there is considerably more to learn via high quality yoga studies, this review suggests that a regular yoga practice may have a positive impact on some markers of heart health. 

 

grace bullockB Grace Bullock, PhD, E-RYT 500 is a psychologist, research scientist, educator, yoga and mindfulness expert and author of Mindful Relationships: Seven Skills for Success - Integrating the Science of Mind, Body and Brain. Her mission is to reduce stress, increase health and well-being and improve the quality of relationships. She offers classes, workshops, writing and research that combine the wisdom of applied neuroscience, psychophysiology, psychology and contemplative science and practice. Her goal is to empower individuals, groups, leaders and organizations to reduce chronic stress and increase awareness, attention, compassion, mindfulness and effective communication to strengthen relationships, release dysfunctional patterns and unlock new and healthy ways of being. Dr. Bullock is also the Founding Director and Principal Consultant of the International Science & Education Alliance, an organization devoted to exceptional research, program evaluation, assessment design, strategic planning and capacity building to support equity, programmatic diversity and scientific integrity, and promote effective leadership, decision-making and social change. Bullock is a Certified Viniyoga Therapist and Faculty at the Integrated Health Yoga Therapy (IHYT) Training program. She is the former Senior Research Scientist at the Mind & Life Institute and former Editor-in-Chief of the International Journal of Yoga Therapy. For more information see www.bgracebullock.com.

Περισσότερα...

Yoga: Benefits Beyond the Mat Κύριο

 

Yoga, an ancient practice and meditation, has become increasingly popular in today’s busy society. For many people, yoga provides a retreat from their chaotic and busy lives. This is true whether you’re practicing downward facing dog posture on a mat in your bedroom, in an ashram in India or even in New York City’s Times Square. Yoga provides many other mental and physical benefits. Some of these extend to the kitchen table.

Types of Yoga

There are many types of yoga. Hatha (a combination of many styles) is one of the most popular styles. It is a more physical type of yoga rather than a still, meditative form. Hatha yoga focuses on pranayamas (breath-controlled exercises). These are followed by a series ofasanas (yoga postures), which end with savasana(a resting period).

The goal during yoga practice is to challenge yourself physically, but not to feel overwhelmed. At this “edge,” the focus is on your breath while your mind is accepting and calm.

A Better Body Image

Yoga develops inner awareness. It focuses your attention on your body’s abilities at the present moment. It helps develop breath and strength of mind and body. It’s not about physical appearance.

Yoga studios typically don’t have mirrors. This is so people can focus their awareness inward rather than how a pose — or the people around them — looks. Surveys have found that those who practiced yoga were more aware of their bodies than people who didn’t practice yoga. They were also more satisfied with and less critical of their bodies. For these reasons, yoga has become an integral part in the treatment of eating disorders and programs that promote positive body image and self-esteem.

Περισσότερα...

Υποτροφίες Κύριο

Η Σχολή Εκπαίδευσης της YogAcademy ήρθε να καλύψει το κενό στην Επιστημονική Εκπαίδευση στη Γιόγκα. Για μας η «Δημιουργία» Δασκάλων δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι αποτέλεσμα! Αποτέλεσμα που προκύπτει μέσα από την ουσιαστική ενασχόληση, η οποία φέρνει κάποιους στα μονοπάτια της προσωπικής εξάσκησης, και άλλους τους οδηγεί επιτακτικά σχεδόν στην ανάγκη μετάδοσης της γνώσης. Η ανάγκη για διδασκαλία δεν υποβάλλεται ούτε επιβάλλεται. Αναβλύζει αβίαστα σε όποιον την έχει ήδη μέσα του. Η Σχολή Εκπαίδευσης της YogAcademy παρέχει Εκπαίδευση που οδηγεί σε Πιστοποίηση αναγνωρισμένη από τη Yoga Alliance (Hatha Yoga), ενώ έχει αναπτύξει τα δικά της Καινοτόμα Προγράμματα Εκπαίδευσης

#Yoga4Kids

#Aerial2Yoga

#ZenDanceKundalini

#Yoga2Therapy

Κάθε Πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε 200Hr RYT και μεταγενέστερα σε 300Hr και 500Hr. Προτεραιότητα μας είναι η δυνατότητα πρόσβασης στα Εκαπιδευτικά Προγράμματα όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών, γι αυτό και τα δίδακτρά μας:

1.     Είναι από τα πιο προσιτά της Ελληνικής πραγματικότητας

2.     Παρέχονται με προεγγραφή με έκπτωση έως και 500€ 

3.     Παρέχονται με δυνατότητα έως και 10 δόσεων (απαραίτητα πριν τη λήξη του ΤΤ)

4.     Μπορούν να αποπληρωθούν μέσω επιλεγμένων υπηρεσιών

5.     Επιστρέφονται μερικά ή ολικά σε 2 μαθητές κάθε ΤΤ (εκτός της εγγραφής)

6.     Παρακολουθούνται ΔΩΡΕΑΝ όσες φορές επιθυμεί ο Μαθητής /Δάσκαλος.

Οι Υποτροφίες και η Ανταλλακτική Υπηρεσία αποτελούν Πανελλαδική καινοτομία της YogAcademy.

Περισσότερα...

Yoga for anxiety and depression Κύριο

 

Yoga for anxiety and depression

Harvard Mental Health Letter

Studies suggest that this practice modulates the stress response.

Since the 1970s, meditation and other stress-reduction techniques have been studied as possible treatments for depression and anxiety. One such practice, yoga, has received less attention in the medical literature, though it has become increasingly popular in recent decades. One national survey estimated, for example, that about 7.5% of U.S. adults had tried yoga at least once, and that nearly 4% practiced yoga in the previous year.

Yoga classes can vary from gentle and accommodating to strenuous and challenging; the choice of style tends to be based on physical ability and personal preference. Hatha yoga, the most common type of yoga practiced in the United States, combines three elements: physical poses, called asanas; controlled breathing practiced in conjunction with asanas; and a short period of deep relaxation or meditation.

Περισσότερα...

Yoga και στο Marketing!

6 πράγματα που μας διδάσκει η YOGA για το μάρκετινγκ μιας ΜΜ επιχείρησης

 
 
 Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 13:53
 
 
6 πράγματα που μας διδάσκει η YOGA για το μάρκετινγκ μιας ΜΜ επιχείρησης
 
 

Σίγουρα έχετε ακούσει/διαβάσει για τη YOGA ή και έχετε ήδη κάνει κάποιες ασκήσεις. Πιθανόν να γνωρίζετε όλα τα θετικά της σωματικά αλλά και ψυχικά οφέλη όπως η αύξηση του αυτοελέγχου και της αυτοσυγκέντρωσης, η κατανόηση του σώματος και του μυλού, η ηρεμία και η ισορροπία.

Εκτός από αυτά όμως η YOGA μας διδάσκει πολύτιμα πράγματα για το μάρκετινγκ:

1. Εναρμόνιση & Ισορροπία

Η βασικότερη αρχή της YOGA είναι η εναρμόνιση του σώματος και η ισορροπία του. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή για να επιτευχθεί η απόλυτη ισορροπία.

Μάθημα για το μάρκετινγκ: Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Κάθε ΜΜ επιχειρηματίας εργάζεται πολλές ώρες καθώς είναι υπεύθυνος για πολλές δραστηριότητες μέσα στην επιχείρησή του (από το μάρκετινγκ, μέχρι τις παραγγελίες και τα λογιστικά). Αν τα κάνετε όλα εσείς και δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο να ισορροπήσετε και να αδειάσετε το μυαλό σας, δεν θα είστε παραγωγικοί. Το μάρκετινγκ χρειάζεται καθαρό μυαλό για να αναδειχθεί η δημιουργικότητα και να εντοπίσετε τις ευκαιρίες που υπάρχουν!

Περισσότερα...

Yoga for Teens: 9 Poses to Beat Back-to-School Jitters

BY ERIKA PRAFDER  |  

While anxiety is natural, experts say certain yoga postures can relieve students’ first-day nerves. Here are nine to try.

Hey, teens, It’s that time. If you aren’t already, you will soon strap on the backpack stock up on supplies in preparation for the new academic school year. While anxiety is natural, experts say practicing certain yoga postures can reduce back-to-school jitters for teens. So keep calm and yoga on. Try this yoga sequence for a stress-free start to the school year.

SEE ALSO 5 Calming Yoga Poses to Ease You Into Fall

9 Poses to Start School Stress-Free

Rag Doll (aka Standing Forward Bend)

From standing, fold forward into Rag Doll with a slight bend in the knees. Take opposite hand to opposite elbow and let the weight of the head release any tension in the neck. Shake your head yes and no, releasing all neck and shoulder tension. This gets the blood flowing to the brain,” says Mary Kaye Chryssicas, a Boston-based yoga teacher, and the author of, Breathe: Yoga for Teens. “The key to eliminating worry during the first few days of school is to become aware of your thought patterns.”

Sun Salutations

Flow through a few rounds of Sun Salutes. “They are fun and invigorating, with whole body movement, which offers opportunity for focus, confidence, and self-reliance,” says Debra Perlson-Mishalove, co-founder of Flow Yoga Center in Washington, D.C.

Chair Pose

Hold Chair Pose with the feet hip-width distance apart to feel grounded and burn off excess nervous energy. “The strong use of legs cultivates a feeling of groundedness to anchor anxious energy,” says Kate Graham, M.Ed, E-RTY and founder of Soulful Yoga Therapy of Boston, Massachusetts. “Extending your arms over head builds self-esteem and confidence.”

SEE ALSO 3 Must-Follow Instagram Feeds for Teen Yogis

YOGA FOR BACK TO SCHOOL JITTERS

Eagle Pose

Do Eagle Pose anywhere! Do the standing version or just try the arm variation at your desk. Either way the pose locks in calm as the intertwining arms close the circuit of heart chakra energy, says Christy Brock Miele, founder of YogaMinded.com. “You’ll take on the wisdom of the Eagle and be confident in the new landscape you are entering.”

Handstand

Handstand reverses blood flow and boosts focus, feelings of equanimity and a connection to the present moment, Graham says.

Butterfly Pose (aka Bound Angle Pose)

“Butterfly is a great hip opener, so you don’t get fidgety in your school chair,” Chryssicas says. Sit upright and bring the soles of your feet together. Hold your toes and lengthen through the crown of the head as you ease your torso forward over your legs.

Seated Forward Bend in a Chair

Try the traditional Seated Forward Bend on the floor or this variation that you can even do atschool. “Break from holding the world up on your shoulders with a seated Forward Bend,” Miele says. If you’re sitting in a chair, scoot to the front edge with feet wide and bend forward, allowing the spine to release fully and head to dangle. Hold opposite elbows so the weight of your arms can help your spine release. Take a few breaths with long exhales. “This pose gets the blood flow to the brain and releases tension, which will refresh you,” she says.

Meditation in Savasana

An approachable, guided meditation, coupled with Savasana is great for stress release and deep relaxation, Perlson-Mishalove says. Chryssicas recommends a simple breathing meditation: To try it in Savasana or a seated position, set a timer for just 2 minutes to start, and let all of your thoughts leave your head as you focus on your breath coming in and going out.

In-the-Moment Mindfulness

Chryssicas says cultivating more mindfulness can also help students handle obsessive thoughts. “Every time you start obsessing in your head (why ismy friend sitting with her instead of me, this teacher will be impossible, nobody likes me, I’m definitely going to fail), just notice your negative thought process, label it as such, and let it leave your brain. All of those destructive, over-reactive thoughts just shut down your ability to focus, be creative and enjoy the process of learning.” You can practice this anytime, anywhere.

READ MORE The Mindfulness Meditation Guide

ABOUT OUR WRITER
Erika Prafder headshot Erika Prafder is a veteran writer and product reviewer for The New York Post and the author of a book on entrepreneurship. A long-time yoga enthusiast and Hatha yoga teacher, she edits KidsYogaDaily.com, a news source for young yogis. The working mother of three resides in a beach community in Long Island, New York.

Featured photograph by Angela Coppola from Mary Kaye Chryssicas’ teen yoga book, Breathe.

http://www.yogajournal.com/poses/yoga-by-benefit/calm/start-stress-free-9-poses-beat-back-school-jitters/

 

 

Περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Ακολουθήστε μας!

Log in